14 Şubat 2014 Cuma

Pop Art Sanatının En Genç Temsilcilerinden Ümit Bilgen.


Bugün blogun konuğu çok kıymetli ve benim de hayran olduğum ressamlarımızdan Ümit Bilgen.

Türkiye'de pop sanatı Andy Warhol akımıyla onun adını taşıyan stili ile ilk olarak izlerini bırakmaya başlamıştır. Fakat bu çizgiye sadık kalmak kaydıyla o çizginin dışına 2000'lerden sonra genç kuşak sanatçılar çıkmayı başarmış, çoğul ve renkli görünümlerin yerine daha sade ve net tekil renkler yerini almaya başlamıştır. Bu çizgiye çıkanlar çok ender sayılabilecek sanatçılardır. Pop sanatının ülkemizdeki tekil renk temsilcilerinden biri olan Ümit Bilgen (1979) alanında bir ilke imza atmış, siyah ve beyazın uyumunu bu sanata renklerin dışında uyarlamıştır. Sanatçı eserleri çoğul renklerden ziyade daha sade ve simetrik renkler olan siyah ve beyaza dönüştürmüştür. Bu anlamda Türkiye'de renk kombinasyonlarının çokça kullanıldığı stilden siyah beyaza uyarlanması ise oldukça sıra dışıdır. Bu sıradışılık eserlerin farklılığında ve kullanılan materyalde kendini belli eder.

Bu tanım direk Vikipedia’dan alınmıştır tabi. Benim gözümden Ümit Bilgen 26 temmuz  1979 yılında Türkiyenin en güzel şehirlerinden birinde doğmuş, harika kişiliğini, muhteşem sanatı ile birleştirmiş, eşi az rastlanır bir dost, yoldaş.  Aslan burcunun sanata olan yatkınlığının çok net ifadesi Ümit Bilgen benim için.

ilk çalışmalarına 16 yaşında matematik kitaplarına çizdiği resimler ile başladı. Bilgisayar programcılığını kazanması  onu sanatından uzaklaştırmadı. Yaptığı çalışmalar ile hem yurt içinde hem de yurt dışında adini duyurdu.

Pop Art sanatına farklı yaklaşımı ve  kendi çizgisindeki yaklaşımı onu diğerlerinden ayrı bir yere taşıdı. Yaptığı çalışmalar daha çok günümüzde hayatta olmayan yıldızlar ve kişiler üzerinedir. Audrey Hepburn" un yasam felsefesine olan hayranlıgı çalışmalarında zamana zaman görülüyor.  Tuvallerini siyah beyaz sanatla dolduran Ümit Bilgenin resmi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Yaptığı her çalışmada kendi tarzını yansıtan,  harika yorumunu katan Umit’in bütün çalışmaları tek tek övgüyü hak ediyor. Pek çok kişisel ve karma sergilerde sanatını onu sevenler ile buluşturan Pop Art sanatının en genç ve başarılı ismi.Bütün bu yeteneğinin dışında bilgisayar ve programcılıktan da çok iyi anladığını eklemeliyim. Ümit Bilgen kendi yolcululuğunu şu şekilde çok güzel özetliyor: Küçük bir çocuğun emekleyerek başladığı serüvenine profesyonel adımlar ile devam ettiği bir felsefe, bir yaşam biçimi. 10 Kasım 2011 de kurduğu kurgusal sanat atölyesinde halen çalışmaları devam ediyor.



Hiç yorum yok: